Citrusy sú u nás nepochybne symbolom zimnej sezóny. Nielen preto, že sú práve v tomto období v najlepšej kondícii, ale hlavne sú zdrojom vitamínov, ktoré v zime veľmi potrebujeme a z lokálnych zdrojov ich teraz nevieme získať dostatok. Nabijú nás energiou, veď už len vôňa citrusov má povzbudivé účinky, a to je presne to, čo po náročnom závere starého roka potrebujeme 😉 Takže sviežo, ostro a hlavne ľahko s chuťou citrusov do Nového roka a vyskúšajte tento krehký citrónový koláč!
Svieži citrónový koláč
Postup:
- Do misky nasypeme múku, pridáme štipku soli, práškový cukor a na kocky nakrájané studené maslo. Prstami spracujeme jemnú mrveničku, v ktorej môžu zostať menšie kúsky masla.
- Pridáme 2 žĺtky a trošku ľadovo studenej vody. Krátko premiesime, len tak, aby sa všetko spojilo. Ak je cesto príliš lepivé, prisypeme ešte múku. Cesto vyformujeme do hrubšej placky, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na 30 minút.
- Rúru zohrejeme na 180 °C. Okrúhlu koláčovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Cesto si rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na tenkú placku o niečo väčšiu ako je priemer zapekacej misky. Prenesieme ho do formy a prstami popritláčame a rovnomerne vystelieme aj boky zapekacej misky. Zvyšné okraje odrežeme.
- Z použitého papiera vystrihneme kruh a vystelieme ním povrch koláča, nasypeme suché fazule a dáme do rúry piecť na 20-25 minút. Na posledných 5 minút papier zo záťažou odstránime a dopečieme do zlata. Predpečený korpus hneď po vytiahnutí z rúry potrieme vajíčkom, ktoré sme prešľahali s troškou mlieka.
- V miske prešľaháme vajíčka s cukrom, prilejeme smotanu a na záver šťavu a nastrúhanú kôru z dvoch citrónov. Dobre premiešame.
- Na takto pripravený korpus vylejeme náplň (náplň je tekutá, pozor aby ste ju pri prenášaní do rúry nevyliali) a opatrne prenesiem do rúry. Teplotu stiahneme na 150 °C a koláč pečieme 60 až 70 minút. Ak by povrch koláča rýchlo hnedol, prikryte ho alobalom alebo stiahnite teplotu na 140-130 °C.
- Upečený citrónový koláč nechajte vychladnúť vo forme, potom poprášte práškovým cukrom a ozdobte kolieskami citróna a čerstvou mätou.
Náš Tip:
- Suché strukoviny alebo ryža nám pomôžu aby sa krehké cesto počas pečenia naslepo /teda bez náplne/ „nevydulo“. Na tieto účely je dobré mať odložené suché strukoviny, výborne funguje cícer alebo fazuľa, ktoré nasypeme na pečiaci papier a ním zaťažíme cesto vo forme. Po vychladnutí ich len odložíte a znovu použijete. Len si ich nezabudnite označiť aby ste ich nepoužili neskôr do varenia 😉