Bábovka je najväčšia klasika sladkej kuchyne. Tento obľúbený koláč má mnoho podôb, od klasickej mramorovej, cez rôzne chuťové alebo tvarové variácie. My sme sa dnes zamerali na praktickú stránku a napiekli sme mini bábovky, ktoré môžete šikovne zabaliť deťom do školy na desiatu alebo na výlet. P.S. mini bábovky vás očaria jemnosťou a aj na druhý deň ostávajú šťavnaté a vláčne.
Mini bábovky na desiatu alebo na výlet
Postup:
- V mise utrieme spolu práškový cukor a maslo. Keď sa pekne vymiešajú dohladka, pridáme žĺtky a vanilku.
- Potom prisypeme preosiatú múku s kypriacim práškom a všetko dobre premiešame mixérom, pričom po troške pridávame mlieko tak, aby bola výsledná konzistencia lávovitá –nie príliš tekutá, ale tak, aby nahusto tiekla zmes z varechy.
- V osobitnej mise vyšľaháme dotuha sneh z bielkov a jemne ho vmiešame do prvej zmesi.
- Mrazené ovocie necháme roztopiť, odlejeme prebytočnú tekutinu a primiešame ho gumenou varechou do bábovkového cesta.
- Pripravíme si formy na minibábovky. Zľahka ich vytrieme olejom neutrálnej chuti a potom ich vysypeme polohrubou múkou.
- Cesto na bábovky vlejeme asi do troch štvrtín bábovkových foriem (cesto sa počas pečenia dvihne).
- Pečieme na 180 stupňoch asi 25-30 minút. Keď sa vám zdá, že povrch je upečený, urobte ešte skúšku pomocou špajle (ak ju po zapichnutí vytiahnete z báboviek a bude suchá, sú upečené).
- Bábovky necháme úplne vychladnúť na mriežke. Pred podávaním ich môžeme posypať práškovým cukrom.
Naše tipy:
- Čas pečenia sa môže líšiť podľa toho, aký typ formy použijete (inak sa správa kovová, inak hlinená a inak silikónová forma). Preto odporúčame sledovať bábovky počas pečenia.
- Táto dávka vystačí na 6 minibáboviek s priemerom podstavca asi 10 cm alebo na jednu klasickú bábovku.