Zdravý šalát s cviklou a kozím syrom

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Zdravý šalát s cviklou a kozím syrom

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na šalát:

  • 125 g mladých špenátových lístkov
  • 4 stredne veľké cvikle
  • 100 g mäkkého kozieho syru
  • Hrsť vlašských orechov

Na dresing:

Ingrediencie

Na šalát:

  • 125 g mladých špenátových lístkov
  • 4 stredne veľké cvikle
  • 100 g mäkkého kozieho syru
  • Hrsť vlašských orechov

Na dresing:

Nutričné hodnoty

Tento zdravý šalát s cviklou je vďaka rýchlej príprave a malému množstvu ingrediencií tou správnu voľbou na uponáhľané dni. Kozí syr a vlašské orechy z neho urobia gurmánsku záležitosť.

Zdravý šalát s cviklou, kozím syrom a vlašskými orechmi

Postup:

  1. Cviklu varte asi 30 až 45 minút, alebo pokiaľ nie je mäkká. Menšie cvikle budú hotové už za 20 minút. Ešte teplú ju ošúpte a nakrájajte na štvrtiny.
  2. Zľahka umyte mladé špenátové lístky a zmiešajte s cviklou a s kúskami kozieho syru.
  3. Medzitým si na panvici nasucho opražte jemne rozdrvené vlašské orechy a posypte nimi šalát.
  4. Zmiešajte spolu všetky ingrediencie na dresing a zalejte ním šalát. V tomto jemnom šaláte sa krásne snúbia rôzne chute. Svieža chuť mladých špenátových lístkov sa snúbi s jemnou sladkosťou cvikly a jemne slaným a pikantným kozím syrom.  Vďaka tomu je šalát chuťovo dokonale vyvážený. Chrumkavé orechy ho elegantne uzatvárajú. Jednoducho delikatesa, ktorú nájdete na mnohých jedálnych lístkoch aj v dobrých reštauráciách.
  5. Máte radi v šalátoch špenát? Ak áno, dobre robíte. Už Pepek námorník údajne vďačil špenátu za svoje svaly. A niečo na tom bude – špenát obsahuje množstvo bielkovín potrebných pre zdravý rast detí. Aj keď práve deti ho zvyčajne nemôžu ani cítiť. Keď si uvedomíme, že špenát je jednou z najvýživnejších potravín na svete, možno naše predsudky (zvyčajne získané ešte v školskej jedálni) zmiznú. Táto chutná listová zelenina obsahuje množstvo vitamínu K, A, mangánu a kyseliny listovej. Je tiež bohatým zdrojom horčíka vlákniny a vápnika. Aj keď je veľmi vhodný pre správny vývin detí, nemali by naň zabúdať ani ľudia v pokročilom veku. Prečo? Znižuje riziko osteoporózy, chráni mozog pred starnutím, pomáha aj pri problémoch zo zrakom, a to hlavne tých, ktoré sú spôsobené vyšším vekom. Navyše pozitívne účinky špenátu boli preukázané aj pri problémoch so žalúdkom. Ďalšou zo skupín, pre ktoré by mal byť špenát pravidelným pokrmom sú aj budúce mamičky. Obsahuje totiž množstvo kyseliny listovej, ktorá je v tehotenstve mimoriadne dôležitá.

Náš tip:

  • Prácu s cviklou si môžete uľahčiť, ak kúpite už hotovú varenú cviklu
30 min