Citrónové tartaletky

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Citrónové tartaletky

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Na krém:

Ingrediencie

Na cesto:

Na krém:

Nutričné hodnoty

Citrónové tartaletky mám veľmi rada, ako všetky dezerty s citrónovým krémom. Úžasná kyslastá chuť s krémovou konzistenciou a maslovým cestom je jednoducho moja srdcovka. Dezerty podobného typu skrátka nikdy neodmietnem a rada vás ich naučím.

Svieže jarné citrónové tartaletky

Postup:

  1. Začnime prípravou cesta. Vaječné žĺtky spolu so šľahačkou a citrónovou kôrou rozšľaháme. Ďalej pridáme hladkú múku, soľ a cukor. Vymiešame cesto. Hladké, vláčne cesto zabalíme do kuchynskej fólie a dáme na chvíľu oddýchnuť do chladničky.
  2. Medzitým si dáme predhriať rúru na 170 stupňov Celzia. Pripravíme si všetky suroviny na prípravu citrónového krému. Hneď môžeme tiež pripraviť miesto, kde budeme rozvaľkávať cesto, poprášime ho trochou hladkej múky, valček na vaľkanie taktiež. Pokiaľ nemáme vykrajovačku v tvare kvietku, môžeme si ju spraviť z tvrdšieho papiera pomocou ceruzky a nožníc.
  3. Plech na muffiny vymastíme trochou oleja a vysypeme hrubou múkou. Pokiaľ máte ale nepriľnavý plech, samozrejme tento krok môžete vynechať.
  4. Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme ho na pol a rozvaľkáme na tenší plát (podobne, ako keď pečieme linecké pečivo).
  5. Vykrajovačkou alebo podľa šabloblóny vykrajujeme jednotlivé kvietky, ktoré ukladáme po jednom do plechu na muffiny. Samozrejme myslíme na to, že sa jednotlivé kvietky nesmú dotýkať, čiže radšej niektoré časti plechov vynecháme. S druhou časťou cesta postupujeme rovnako. Kvietky dáme takto piecť do rúry na 170 stupňov Celzia po dobu 10-15 minút.
  6. Počas pečenia si uvaríme citrónový krém. Vodný kúpeľ privedieme do varu a dáme do nej citrónovú šťavu, vajíčka, citrónovú kôru, cukor a všetko šľaháme. Keď sa nám suroviny spoja, ešte chvíľu s občasným miešaním varíme, kým nám krém nezhustne. Potom ho necháme chladiť pri izbovej teplote.
  7. Upečené a vychladnuté tartaletky potom krémom plníme a následne ich môžeme ihneď podávať.
  8. Mám veľmi rada dezerty s citrónovým krémom. Úžasná kyslastá chuť s krémovou konzistenciou a maslovým cestom je jednoducho moja srdcovka. Dezerty podobného typu skrátka nikdy neodmietnem. Svoj obľúbený recept na citrónový koláč som chcela vyskúšať tak, aby sa dal lepšie servírovať a snáď ma aj odradil od ukrojenia si väčšieho kusu 🙂 Čo vám budem rozprávať, ako žena si predsa jedálniček musím strážiť.
kouzunak veľkonočný koláč
10 min