Šťavnaté ražniči s balzamikovým octom

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Šťavnaté ražniči s balzamikovým octom

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky sušeného rozmarínu
  • 2 lyžice medu
  • ¼ hrnčeka balzamikového octu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ¾ lyžičky mletého čili
  • 2 farebné papriky
  • 1 cibuľa
  • 250 g oravskej slaniny
Ingrediencie
  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky sušeného rozmarínu
  • 2 lyžice medu
  • ¼ hrnčeka balzamikového octu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ¾ lyžičky mletého čili
  • 2 farebné papriky
  • 1 cibuľa
  • 250 g oravskej slaniny

Nutričné hodnoty

Ako pripraviť to najlepšie ražniči? Mäso nechajte odležať v marináde. Viete prečo? Mäso nielenže do seba nasiakne vôňu korenín a bylín, ale bude zároveň krehké. My sme pridali do marinády novú ingredienciu - balzamikový ocot.

Ako pripraviť šťavnaté ražniči

Postup:

  1. Mäso by sme mali marinovať minimálne hodinu, najlepší výsledok však dosiahneme, keď ho necháme odležať aspoň jednu noc.
  2. Deň vopred teda bravčovú krkovičku nakrájame na primerane rovnako veľké kocky. Myslíme na to, aké veľké špajdle alebo ihly na ražniči budeme používať.
  3. Z oleja, korenia, soli, rozmarínu, medu, balzamikového octu, pretlačeného cesnaku a mletého čili pripravíme marinádu. Marinádou potom zalejeme nakrájané mäso, dobre premiešame a necháme prikryté odpočívať v chlade, najlepšie do druhého dňa. Ak nemáme veľa miesta v chladničke, môžeme na marinovanie mäsa použiť uzatvárateľné plastové vrecko. Balíček tak bude lepšie skladovateľný.
  4. Na druhý deň, alebo teda v deň pečenia si predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Cibuľu, farebné papriky a slaninu bez kože nakrájame na približne rovnako veľké kusy ako mäso. Pripravíme si špajdle alebo ihly na ražniči.
  5. Striedavo napichujeme mäso, slaninu a cibuľu. Kladieme ich na plech vedľa seba. Ja vždy plech najskôr vysteliem papierom na pečenie. Čistenie plechu po upečení je tak o niečo jednoduchšie. Zvyškom marinády môžeme samozrejme ražniči ešte poliať.
  6. Takto poukladané ražniči pečieme v rúre na 180 stupňov Celzia. Prvých 15 minút môžeme ražniči piecť prekryté alobalom.
  7. Počas pečenia špízy občas pomocou vidličky otáčame, aby sa upiekli do zlatista zo všetkých strán.
  8. Ako príloha postačuje dobré pečivo alebo chlieb. Hodia sa však veľmi aj pečené zemiaky, alebo zemiaková kaša. Prajeme vám dobrú chuť !
veľkonočná zemiaková baba
30 min