Ak ste trpezliví a trochu viac skúsení v pečení, môžete si spraviť vlastné štrúdľové cesto. Niekedy však príde chvíľka, keď sa nám nechce a vtedy je najjednoduchšie siahnuť po hotovom čerstvom lístkovom alebo štrúdľovom ceste. Spraví vám rovnako dobrú službu ako domáce ťahané štrúdľové cesto, len sa pri tom menej narobíte a vaša štrúdľa bude rýchlejšie hotová 🙂 A keďže nastala sezóna čerešní (či už vám na strome dozrievajú skoré čerešne alebo ste objavili v mrazničke zabudnuté zásoby mrazených čerešní z minulého roka), my sme si tentoraz upiekli čerešňovú štrúdľu s makom a škoricou. Môžete si ju naplniť aj iným ovocím a prísadami. Inšpirujte sa našimi návodmi na prípravu rôznych plniek:
Štrúdľa je výborný variabilný koláč
Postup:
- Hotové lístkové alebo štrúdľové cesto rozbalíme. Ak chceme mať štrúdľu jemnú a krehkú, môžeme cesto ešte opatrne trochu rozvaľkať (v prípade potreby ho zľahka pomúčime).
- Každé cesto potrieme olejom, posypeme najprv strúhankou, potom makom, na mak nasypeme kryštálový cukor.
- Čerešne bez kôstok naukladáme na cesto a posypeme mletou škoricou.
- Cesto opatrne zrolujeme. Povrch štrúdle potrieme olejom.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút. Upečené štrúdle necháme vychladnúť, podávame ich nakrájané na kúsky a servírujeme s vanilkovou zmrzlinou alebo kopčekom vyšľahanej šľahačky.
Jablková štrúdľa:
- Ošúpané jablká nastrúhame na strednom strúhadle, vyžmýkame z nich prebytočnú šťavu a postupujeme podobne ako v prípade čerešňovej štrúdle. Z receptu vynecháme citrónovú kôru a mak. Pridáme však trochu viac strúhanky.
Tvarohová štrúdľa s marhuľami:
- Budeme potrebovať 750 g hrudkového tvarohu, ktorý premiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom podľa chuti a kôrou z jedného citróna. Tvarohovú plnku nanesieme na lístkové alebo štrúdľové cesto, ktoré sme potreli tenučkou vrstvou oleja a posypali ľahko strúhankou. Na tvarohovú plnku naukladáme nakrájané marhule (môžu byť aj zavárané alebo mrazené a odkvapkané) a podľa potreby dochutíme kryštálovým cukrom. Cesto zrolujeme, potrieme žĺtkom a pečieme. Podávame posypanú práškovým cukrom.
Slivková štrúdľa s marcipánom a makom:
- V tomto prípade postupujeme podobne ako pri čerešňovej štrúdli, len namiesto čerešní použijeme odkôstkované slivky. Na slivky naukladané na ceste ešte nastrúhame asi 100 g marcipánu, štrúdlu zavinieme a pečieme ako v predchádzajúcich prípadoch.