Keď ide o pečenie, existujú rôzne jednoduchšie techniky, pomocou ktorých budú vaše dezerty chutnejšie a skrátka lepšie. Či už hovoríme o množstvách, náhradách za ingrediencie alebo o inom spôsobe pečenia koláčov, s našimi návodmi a tipmi budete v pečení rýchlo napredovať a stane sa z vás o triedu lepší pekár alebo pekárka. Tak teda pečte ako profík a prečítajte si naše finty.
Pečte ako profík - tipy do kuchyne
-
Vajcia izbovej teploty
Základ pre všetky druhy dezertov, pretože vajcia izbovej teploty sa jednoduchšie zamiešajú do cesta, ktoré potom ľahko vykysne. Ak ste vajcia z chladničky zabudli vybrať včas, vložte ich na 10 minút do misky s teplou vodou.
-
Náhrada oleja
Ak do cesta nechcete pridať olej, môžete použiť rovnaké množstvo jablkového pyré (v pomere 1:1). Nahrádzať olej maslom je trochu komplikovanejšie. 100 ml oleja zodpovedá 125 g masla. Ak plánujete namiesto oleja použiť maslo, najskôr si ho zohrejte v mikrovlnnej rúre a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
-
Maslo izbovej teploty
Ak ste maslo zabudli vybrať z chladničky a potrebujete, aby malo izbovú teplotu, riešením je nastavenie mikrovlnného „rozmrazovania“, pri ktorom sa vám neroztopí. Kontrolujte ho každých 30 sekúnd.
-
Nemáte cmar? Nevadí!
Nahraďte ho zmesou z 2/3 bieleho alebo netučného jogurtu a 1/3 mlieka.
-
Strúhanie čokolády
Čokoláda sa často pri strúhaní topí. Vyhnete sa tomu, ak dáte zamraziť nielen čokoládu, ale aj strúhadlo. Bude tak dostatočne vychladená a bude sa vám jednoduchšie strúhať. Ak sa vám pri práci ohrejú, opäť ich dajte vychladiť.
-
Rozdiel medzi sódou bikarbónou a práškom do pečiva
Používajú sa, aby cesto vykyslo, nie sú však vzájomne zameniteľné. Sódu bikarbónu aktivujú kyslé prísady, preto sa pridáva do receptov s jogurtom, citrónovou šťavou alebo kakaom. Zato prášok do pečiva aktivujú tekuté prísady, preto je vhodnejší do receptov bez kyslých ingrediencií.
-
Dokonalé cookies
Keď pečiete cookies, vyberte ich z rúry, keď sú zlatistej farby a majú tvrdé iba okraje. Nechajte ich vychladnúť na mriežke alebo plechu na pečenie. Keď v nich cukor opäť stuhne, budú chrumkavé. Krájanie dokonale okrúhlych sušienok. Keď krájate kolieska z cesta v tvare valčeka, po každých 2 cm ho otočte.
-
Ovocie a čokoládu obaľte v múke
Vďaka múke sa vám ovocie a čokoláda v koláči rovnomerne rozmiestnia a nepadnú na jeho dno.
-
Maslo strúhajte
Keď pripravujete koláč s krustou alebo iné pečivo z vychladeného masla, hodinu vopred si ho nastrúhajte a vložte do mrazničky, aby ste dosiahli lepší výsledok. Maslo z menších kúskov sa vám bude ľahšie zapracovávať.
-
Ak nemáte formu na bábovku
Použite tortovú formu a konzervu naplnenú ryžou. Konzervu obaľte papierom na pečenie a položte ju do stredu tortovej formy.
-
Meriame hrnčekom - 1 hrnček (250 ml) obsahuje:
Kryštálový cukor 200 g
Práškový cukor 130 g
Múka 150 g
Maslo 250 g
-
Meriame lyžicami:
Múka (100 g) - 4 kopcovité PL
Voda alebo mlieko (100 ml) - 10 PL
Olej (100 ml) - 8 plných PL
Jogurt (100 ml) - 10 PL
Mleté vlašské alebo lieskové orechy (150 g) - 10 plných PL