Paradajková salsa a domáce čipsy

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Paradajková salsa a domáce čipsy

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na čipsy:

  • variácie zeleniny: zemiak, cuketa, sladký zemiak, červená repa, paštrnák

Na salsu:

  • ¼ cibule
  • 1 plechovka paradajok, prípadne čerstvých 1 kg čerstvých
  • čerstvé bylinky ako oregano, majorán, alebo bazalka
  • dva strúčiky olúpaného cesnaku
  • šťava z ½ limetky
  • morská soľ a čierne korenie
  • olivový olej
Ingrediencie

Na čipsy:

  • variácie zeleniny: zemiak, cuketa, sladký zemiak, červená repa, paštrnák

Na salsu:

  • ¼ cibule
  • 1 plechovka paradajok, prípadne čerstvých 1 kg čerstvých
  • čerstvé bylinky ako oregano, majorán, alebo bazalka
  • dva strúčiky olúpaného cesnaku
  • šťava z ½ limetky
  • morská soľ a čierne korenie
  • olivový olej

Nutričné hodnoty

Atraktívna paradajková salsa s domácimi čipsami je lákavé občerstvenie pre návštevu. Pokiaľ chcete, tak ako my, skúsiť niečo nové, určite budete nadšení z tohto receptu na šťavnatú paradajkovú salsu, alebo ak chcete omáčku, so zeleninovými chipsami. Môžete si tak doma pripraviť viac, či menej pikantnú, mexickou kuchyňou inšpirovanú, večeru. Navyše máte dohľad nad objemom soli, ktorú zjedia vaše deti 🙂 U nás doma sa napríklad objavila nevšedná alergia na zemiaky. Aby som svoje dieťa netrápila zakaždým, keď máme hostí, namiesto vyprážaných čipsov pripravím zeleninové a domácu salsu. A veru, zatiaľ boli spokojní všetci.

Paradajková salsa a čipsy doma! Budete prekvapení chuťou aj bez množstva soli a ochucovadiel!

Postup:

  1. Skôr ako príde na rad paradajková salsa si dáme piecť zeleninové čipsy. Zeleninu dobre umyjeme, prípadne ošúpeme. Zemiaky som ošúpala, cukety len dobre umyla.
  2. Rozohrejeme si rúru 90 stupňov Celzia a pripravíme plytké plechy s papierom na pečenie.
  3. Umytú zeleninu si nakrájame na tenké plátky, strúhacím mixérom, ručne alebo môžeme použiť mandolínu na krájanie.
  4. Plátky zeleniny namočíme na maličkú chvíľu do vody a následne vysušíme medzi dvoma savými utierkami. Čím lepšie zeleninu zbavíme vody, tým rýchlejšie budú chipsy v rúre hotové. Suché ich ešte pokvapkáme olejom a ochutíme soľou.
  5. Potom ich pekne rovnomerne poukladáme na papier na pečenie. Dbáme na to, aby sa jednotlivé kúsky neprekrývali, najlepšie ani nedotýkali.
  6. Takto ich dáme sušiť do rúry na 90 stupňov Celzia asi na 20 minút, potom teplotu zvýšime na 105 stupňov na ďalších 60 až 70 minút. Samozrejme ich priebežne, aspoň raz až dvakrát v rúre skontrolujeme, prípadne plech otočíme.
  7. Na prípravu salsy zmiešame všetky suroviny okrem byliniek v mixéri a pekne zmixujeme dohladka. Nakoniec pridáme bylinky a mixujeme ešte chvíľu. Hotovú salsu dáme zatiaľ odpočívať do chladničky.
  8. Či sú chipsy hotové zistíme zlomením jedného kúsku, ak sa zelenina už neohne ale láme, tak sú chipsy hotové.
  9. Podávame ich s vychladenou salsou a nejakým dobrým pitím. Dobrú chuť.
veľkonočná zemiaková baba
30 min