Viete, kde vznikla prvá bryndziareň na Slovensku? Že nie? V Detve, kúsok od miesta, kde som sa vydala. Myslím, že to tak chcel osud. Žila som totiž dlho v zahraničí. Syry však milujem odjakživa. Musím sa vám priznať, bryndzu som do príchodu na Slovensko vôbec nepoznala. Akonáhle som ochutnala svoje prvé halušky s bryndzou, zamilovala som sa.
Keď ju máte radi, nie je čo riešiť. A býva to prospešná láska.
Nie je to len o chuti. Bryndza má niekoľko zdraviu prospešných látok, a teda existuje mnoho dôvodov, prečo by sme ju mali jesť.
Pôsobí na kvalitu kostí, nielen deťom jej konzumácia pomôže pri raste.
Znižuje krvný tlak.
Pomáha pri zápaloch pokožky, babičky radia, aby sme si ju prikladali v podobe obkladov na zapálenú kožu.
Bryndza je silné probiotikum, nemíňajme výplatu v lekárni, na správnu činnosť čriev si doprajme pravidelne trochu bryndze.
Je skvelá pre športovcov, práve kvôli obsahu bielkovín, obsahuje ich dokonca viac, než tvaroh.