Bublanina je snáď najznámejší koláč, aký sa zvykne piecť v domácnostiach po celom Slovensku. Na jeho upečenie nepotrebujete žiadne špeciálne skúsenosti, ani kuchynské vybavenie. Stačí vám misa, mixér alebo metlička a plech. Jahodová bublanina sa dá piecť v akúkoľvek sezónu a použiť do nej práve to ovocie, ktoré najviac obľubujete. Prvé v roku dozrievajú jahody a my sme sa už nevedeli dočkať, kedy ich použijeme do obľúbenej bublaniny. Nemusíte sa však obmedzovať, kľudne nahraďte jahody napríklad čerešňami alebo višňami, či marhuľami. Výborne chutí aj s ríbezľami.
Voňavá a mäkká jahodová bublanina
Postup:
- Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom.
- V inej mise vyšľaháme do nadýchanej peny celé vajcia spolu s práškovým cukrom. Potom do zmesi prilejeme olej, pridáme kyslú smotanu, vanilkový extrakt a kôru z citróna a premiešame.
- Postupne prisypávame múku s kypriacim práškom a len zľahka premiešame. Snažíme sa zmes nepremiešať, aby nebol koláč tuhý. Ak je zmes príliš hustá, pridáme trochu vody alebo mlieka, aby sme docielili lávovitú konzistenciu. Zmes by mala stekať z varechy ako láva.
- Zmes nalejeme na plech, ktorý sme zľahka vytreli olejom a vysypali hrubou múkou alebo strúhankou. Na povrch naukladáme očistené a osušené jahody.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým sa cesto nezačne sfarbovať do zlatohneda a je pevné na dotyk. Necháme vychladnúť.
- Bublaninu pred podávaním posypeme cukrom, môžeme ju podávať s kopčekom vyšľahanej šľahačky.