Bruschetta – toskánsky chlebík s paradajkami

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Bruschetta – toskánsky chlebík s paradajkami

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Pre 2 osoby:

  • pár krajcov rustikálneho chleba alebo 2 bagetky
  • panenský olivový olej dobrej kvality
  • 4 väčšie zrelé paradajky, alebo 2 hrste farebných cherry paradajok
  • 1 strúčik cesnaku
  • pár kvapiek balsamika
  • malá hrsť čerstvých bazalkových lístkov
  • sušené oregano
  • soľ, korenie
Ingrediencie

Pre 2 osoby:

  • pár krajcov rustikálneho chleba alebo 2 bagetky
  • panenský olivový olej dobrej kvality
  • 4 väčšie zrelé paradajky, alebo 2 hrste farebných cherry paradajok
  • 1 strúčik cesnaku
  • pár kvapiek balsamika
  • malá hrsť čerstvých bazalkových lístkov
  • sušené oregano
  • soľ, korenie

Nutričné hodnoty

Bruschetta je toskánska špecialita. Chrumkavý chlebík s nadrobno nakrájanými paradajkami a olivovým olejom. Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása. Pri tejto toskánskej variante obloženého chlebíčka je hlavné čaro v kvalitnom chlebe, zrelých paradajkách, voňavom oleji a bylinkách. Ochutnala som toho v Taliansku veľa a prekvapilo ma, že tie najlepšie jedlá boli vždy tie najjednoduchšie. Bruschetta sa stala mojou obľúbenou rannou či večernou pochúťkou, hlavne v letných mesiacoch, keď aj na Slovensku máme dostatok chutných zrelých paradajok.

Bruschetta - keď zrejú paradajky, je správny čas vyskúšať z nich rôzne recepty

Postup:

  1. Rustikálny chlieb alebo bagety si nakrájame na tenké, úhľadné a podlhovasté tvary.
  2. Paradajky umyjeme a nakrájame na malé kúsky až „kocôčky“ a dáme do misy. Pridáme natrhané alebo nakrájané bazalkové lístky, olivový olej, pretlačený cesnak, sušené oregano, podľa chuti pár kvapiek balzamikového octu a čerstvo namleté čierne korenie.
  3. Zmes premiešame a dáme do chladničky, aby sme ju mohli podávať dobre vychladenú.
  4. Panvicu si poriadne nahrejeme na sporáku a poukladáme na ňu nakrájané chlebíky, či bagety, ktoré výdatne pokvapkáme olivovým olejom.
  5. Chlieb môžeme opiecť i v hriankovači a pokvapkať olejom až potom.
  6. Paradajkovú zmes potom opatrne navŕšime na chlebíky, či tousty, aby sme mali plnú a šťavnatú chuť bruschiett. Bruschetty na záver osoľte hrubozrnnou morskou soľou.
 

Naše tipy:

  • Iná alternatíva na prípravu paradajkovej zmesi je pripraviť ju z farebných cherry paradajok. Vtedy dosiahneme ešte väčší estetický zážitok.
  • V Taliansku sa receptúry na bruschettu líšia a pridávajú sa do nich mozzarelly, rôzne chutné talianske údeniny a podobne.
 
veľkonočná zemiaková baba
30 min