Vitamín C sa v chladných mesiacoch teší širokej obľube. Povedzme si teda o ňom pár základných faktov. Kyselina askorbová je vo vode rozpustný vitamín, ktorý je nevyhnutný pre život človeka. Naše telo si ho nevie syntetizovať a preto ho musíme prijímať v potrave.
Vitamín C a jeho zdroje v zimných mesiacoch
Ovocie a zelenina je najlepším zdrojom vitamínu C. Citrusy, paprika, kivi, brokolica, jahody, ružičkový kel, paradajky, kapusta, karfiol, špenát, hrášok a dokonca aj zemiaky vedia poskytnúť dostatočný denný príjem. V zimnom období vieme vitamín C získať aj z kyslej kapusty alebo zelených vňatiek, ako je petržlen, koriander, kôpor, pažítka. Tieto bylinky si môžeme pestovať na kuchynskom okne alebo použiť zamrazené zásoby z leta. Znehodnocovanie vitamínu C
Obsah vitamínu C v zelenine a ovocí klesá už po odtrhnutí a pôsobením tepla a oxidácie sa vitamín C výrazne ničí. Varenie na pare je najšetrnejším spôsobom tepelnej úpravy voči vitamínu C. Je dôležité konzumovať čo najčerstvejšie potraviny počas celého roka a riadiť sa pritom heslom „lokálne a sezónne“. V našom geografickom pásme však máme v zimnom období menej zdrojov vitamínu C a vtedy je vhodné pomôcť si dovozovými citrusmi. Dobrým tipom môžu byť teda ovocné šaláty, alebo aj kvasená zelenina. Odporučené denné dávky vs. terapeutické dávky
Podľa WHO je odporúčaná denná dávka pre dospelého muža 90 mg, pre ženu 75 mg. Dávka sa zvyšuje v tehotenstve, niektorí odporúčajú zvýšiť dávku u fajčiarov. Všeobecne zaužívaným presvedčením je že, megadávky vitamínu C nemajú žiadne vedľajšie účinky a jediným známym prejavom je hnačka. Je však zopár štúdií, ktoré poukazujú na súvis megadávok vitamínu C a zvýšenie rizika vzniku obličkových kameňov. Terapeutické dávky, teda podávanie vitamínu C napr. pri vírusových ochoreniach, začínajú bežne na 1000 mg a v niektorých prípadoch dosahujú maximálne 10 000 mg. Pri intravenóznom podaní to býva až okolo 30 g. Takúto liečbu je potrebné absolvovať pod dohľadom lekára. Vitamín C a jeho účinky
Veľmi častý názor, že vitamín C pomáha pri bežnom prechladnutí, nebol potvrdený. Zato však pomáha pri obrane tela proti chrípkovým infekciám. Okrem toho zlepšuje vstrebávanie železa, je dôležitý pre integritu krvných ciev a srdcovo cievneho systému, je nevyhnutný pre tvorbu kolagénových vlákien a hrá úlohu v antioxidačných procesoch. Eliminácia tohoto vitamínu telo zvláda samo. Nadmerný príjem vitamínu C si telo nikam neodkladá, ale vylučuje ho v moči. Pri dávkovaní vyššom ako 200 mg môže ísť teda o dosť drahý moč. Dobrým zdrojom vitamínu C v zimných mesiacoch je aj nakladaná a kvasená zelenina, ktorú môžete podávať aj ako prílohu k jedlu. Prejavy nedostatku:
V dnešnej dobe bežne nie je možné mať nízku hladinu vitamínu C. V minulosti bol hlavným prejavom ochorenie skorbut. Aj teraz sa však nájdu prípady, kedy je minimálny príjem ovocia a zeleniny, a vtedy sa môžu začať prejavovať príznaky ako napr. krvácanie ďasien, zdĺhavé hojenie rán a preležanín. Existujú aj subklinické formy deficitu vitamínu C a široká škála indikácii kedy je vhodné nahrádzať vitamín C, napr. ako prevencia pri zvýšenej potrebe vo vysokom veku, chronických ochoreniach, fajčení, a iné. Autor: Eva Blaho – výživová poradkyňa, naturopatka Študovala na prestížnej škole prírodnej medicíny ACNT Australasian College of Natural Therapies, v Austrálii. Trojročné štúdium so špecializáciou na zdravú výživu a fytoterapiu („Clinical Nutrition & Western Herbal Medicine“) úspešne ukončila v roku 2011. Je spoluautorkou mnohých kníh o výžive: Diéta pri ochoreniach žlčníka a pankreasu, Diéta pre diabetikov, Diéta pri zvýšenom cholesterole, Prvé príkrmy. Spolupracuje s doc. MUDr. Petrom Mihálikom.