Bruschetta je toskánska špecialita. Chrumkavý chlebík s nadrobno nakrájanými paradajkami a olivovým olejom. Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása. Pri tejto toskánskej variante obloženého chlebíčka je hlavné čaro v kvalitnom chlebe, zrelých paradajkách, voňavom oleji a bylinkách. Ochutnala som toho v Taliansku veľa a prekvapilo ma, že tie najlepšie jedlá boli vždy tie najjednoduchšie. Bruschetta sa stala mojou obľúbenou rannou či večernou pochúťkou, hlavne v letných mesiacoch, keď aj na Slovensku máme dostatok chutných zrelých paradajok.
Bruschetta - keď zrejú paradajky, je správny čas vyskúšať z nich rôzne recepty
Postup:
- Rustikálny chlieb alebo bagety si nakrájame na tenké, úhľadné a podlhovasté tvary.
- Paradajky umyjeme a nakrájame na malé kúsky až „kocôčky“ a dáme do misy. Pridáme natrhané alebo nakrájané bazalkové lístky, olivový olej, pretlačený cesnak, sušené oregano, podľa chuti pár kvapiek balzamikového octu a čerstvo namleté čierne korenie.
- Zmes premiešame a dáme do chladničky, aby sme ju mohli podávať dobre vychladenú.
- Panvicu si poriadne nahrejeme na sporáku a poukladáme na ňu nakrájané chlebíky, či bagety, ktoré výdatne pokvapkáme olivovým olejom.
- Chlieb môžeme opiecť i v hriankovači a pokvapkať olejom až potom.
- Paradajkovú zmes potom opatrne navŕšime na chlebíky, či tousty, aby sme mali plnú a šťavnatú chuť bruschiett. Bruschetty na záver osoľte hrubozrnnou morskou soľou.
Naše tipy:
- Iná alternatíva na prípravu paradajkovej zmesi je pripraviť ju z farebných cherry paradajok. Vtedy dosiahneme ešte väčší estetický zážitok.
- V Taliansku sa receptúry na bruschettu líšia a pridávajú sa do nich mozzarelly, rôzne chutné talianske údeniny a podobne.