Jahodová bublanina, ktorú upečiete za chvíľu

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Jahodová bublanina, ktorú upečiete za chvíľu

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky (použili sme hrnček s objemom 250 ml)
  • 3/4 hrnčeka práškového cukru
  • ½ hrnčeka oleja
  • ½  hrnčeka kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
  • ½ balenia kypriaceho prášku
  • hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie plechu

Na ozdobenie:

  • 250 g jahôd (alebo iného ovocia), umyté a osušené
  • práškový cukor na posypanie
  • (my sme použili okrúhlu formu na pečenie s priemerom 27 cm, ak chcete vyššiu bublaninu alebo použiť väčší plech, odporúčame piecť 1.5 dávky)
Ingrediencie

Na cesto:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky (použili sme hrnček s objemom 250 ml)
  • 3/4 hrnčeka práškového cukru
  • ½ hrnčeka oleja
  • ½  hrnčeka kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
  • ½ balenia kypriaceho prášku
  • hrubá múka alebo strúhanka na vysypanie plechu

Na ozdobenie:

  • 250 g jahôd (alebo iného ovocia), umyté a osušené
  • práškový cukor na posypanie
  • (my sme použili okrúhlu formu na pečenie s priemerom 27 cm, ak chcete vyššiu bublaninu alebo použiť väčší plech, odporúčame piecť 1.5 dávky)

Nutričné hodnoty

Bublanina je snáď najznámejší koláč, aký sa zvykne piecť v domácnostiach po celom Slovensku. Na jeho upečenie nepotrebujete žiadne špeciálne skúsenosti, ani kuchynské vybavenie. Stačí vám misa, mixér alebo metlička a plech. Jahodová bublanina sa dá piecť v akúkoľvek sezónu a použiť do nej práve to ovocie, ktoré najviac obľubujete. Prvé v roku dozrievajú jahody a my sme sa už nevedeli dočkať, kedy ich použijeme do obľúbenej bublaniny. Nemusíte sa však obmedzovať, kľudne nahraďte jahody napríklad čerešňami alebo višňami, či marhuľami. Výborne chutí aj s ríbezľami.

Voňavá a mäkká jahodová bublanina

Postup:

  1. Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom.
  2. V inej mise vyšľaháme do nadýchanej peny celé vajcia spolu s práškovým cukrom. Potom do zmesi prilejeme olej, pridáme kyslú smotanu, vanilkový extrakt a kôru z citróna a premiešame.
  3. Postupne prisypávame múku s kypriacim práškom a len zľahka premiešame. Snažíme sa zmes nepremiešať, aby nebol koláč tuhý. Ak je zmes príliš hustá, pridáme trochu vody alebo mlieka, aby sme docielili lávovitú konzistenciu. Zmes by mala stekať z varechy ako láva.
  4. Zmes nalejeme na plech, ktorý sme zľahka vytreli olejom a vysypali hrubou múkou alebo strúhankou. Na povrch naukladáme očistené a osušené jahody.
  5. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým sa cesto nezačne sfarbovať do zlatohneda a je pevné na dotyk. Necháme vychladnúť.
  6. Bublaninu pred podávaním posypeme cukrom, môžeme ju podávať s kopčekom vyšľahanej šľahačky.
30 min